Institutul de Cercetări Alimentare: UE nu ne obligă să acceptăm toată lista pozitivă de E-uri

Institutul de Cercetări Alimentare: UE nu ne obligă să acceptăm toată lista pozitivă de E-uri
Uniunea Europeană nu ne obligă să acceptăm toată lista pozitivă de E-uri, autoritățile române putând admite, justificat, liste mai restrictive, a declarat, joi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.
Publicat: 15/02/2012, 11:47
Actualizat: 21/02/2012, 13:48

Uniunea Europeană nu ne obligă să acceptăm toată lista pozitivă de E-uri, autoritățile române putând admite, justificat, liste mai restrictive, a declarat, joi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

Gheorghe Mencinicopschi a adăugat că E-urile pot provoca manifestări patologice, dereglări ale metabolismului energetic, care în ultimă instanță pot să însemne boli cerebrale, vasculare, diabet și chiar cancer.

De exemplu, îndulcitorii pot provoca probleme metabolice, diabet, afecțiuni cerebrale. Îndulcitorul E955 sucraloza este utilizat la sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool și chiar la berea cu alcool. E 962 – sare de aspartam-acesulfam – este folosit în sucuri, prăjituri, deserturi, băuturi spirtoase, bere fără alcool, bere și cidru, a mai sus directorul ICA. Antioxidanții, care ajută la păstrarea culorii produselor și la prelungirea termenului de valabilitate, pot produce cancer la om. Antioxidanții se găsesc în ulei, snack-suri din cereale, crustacee, în suplimente de vitamine, dar și în bomboane sub formă de foițe pentru împrospătarea respirației (E 319 terț-butilhidrochinona este folosită în ulei, snacks-uri, E586 4-hexilrezorcinol în crustacee, E1452 – tenilsuccinat de amidon și aluminiu).

Specialiștii susțin că agenții de îngroșare pot provoca iritații ale tractului digestiv, dar și cancer (E 426 hemiceluloza de soia utilizat la lactate, sosuri emulsionate, produse de brutărie, E 462 etilceluloza în produse procesate din cartofi și orez și E 1204 pullulan la jeleuri, suplimente alimentare), precizând că deja asistăm la o chimizare a alimentelor.

Anca Telniceanu, cercetător la Institutul de Sănătate Publică București, spune că autorizarea unor noi aditivi s-a făcut prin transpunerea directivelor Comisei Europene în legistația națională prin ordin comun al ministrului Sănătății și ministrul Agriculturii. "Noii îndulcitori au fost introduși pe baza unor studii și au fost retrași doi conservanți", a precizat Anca Telniceanu. Importurile de aditivi, coloranți și îndulcitori alimentari pentru consumul uman din România vor fi făcute conform directivelor europene în domeniu, indiferent dacă acestea poartă avizul Ministerului Sănătății din țara producătoare, a declarat, miercuri, Anca Telniceanu.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un tânăr de 24 de ani și-a cumpărat o insulă privată în Finlanda, mai ieftină...
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Valentin a dat lovitura cu "fructul regilor". Afacerea prosperă datorită temperaturilor ridicate, iar un kg...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate...
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Adio, maestre! Marele actor i-a făcut pe toți românii să râdă: Nimic nu va mai...
Rețetă de weekend. Papricaș cu găluște și afumătură. Cel mai gustos preparat din Ardeal
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Ce anume a lovit urechea lui Trump? Iată ce spune medicul acestuia!